I. Gašparovič: Stretnutie prezidentov deklaruje dobré vzájomné vzťahy

18.01.2013 Celý región

Wisla 18. januára (TASR) – Stretnutie prezidentov Slovenskej republiky, Poľska a Českej republiky, ktoré sa dnes začalo v rezidencii poľskej hlavy štátu vo Wisle v poľských Beskydách, deklaruje veľmi dobré vzájomné vzťahy jednotlivých štátov. Vo vyhlásení na úvod stretnutia to povedal prezident SR Ivan Gašparovič.

Rozhodnutia, ktoré sa týkajú jednotlivých krajín, dokážu prezidenti podľa Gašparoviča konzultovať tak, aby boli pre všetky tri krajiny pozitívne. "Je to veľká výhoda, najmä v rámci Európskej únie, že sa dokážeme dohodnúť na veľa veciach, na ktorých by sme sa možno inak nedohodli. A na neformálnom stretnutí, v atmosfére, keď nás nič netlačí, sa prijímajú rozhodnutia oveľa ľahšie a s väčším porozumením," konštatoval prezident SR.

Stretnutie vo Wisle v česko–slovensko–poľskom pohraničí podľa poľského prezidenta Bronislava Komorowského zdôrazňuje blízkosť a mimoriadne vzťahy jednotlivých národov. "Aj v období, keď pán prezident Klaus končí svoju misiu ako prezident Českej republiky. Chceli by sme, aby sa táto rozlúčka stala dobrým zvykom v našom regióne. Pretože každého prezidenta čaká to, že niekedy prestane byť prezidentom, a dôležité je to, čo po ňom ostáva, a jeho vzťahy so susednými krajinami," uviedol Komorowski.

Prezident ČR Václav Klaus pripomenul, že počas desiatich rokov vo funkcii navštívil Poľsko pätnásťkrát. "Myslím si, že to je nadpriemerný počet návštev a že to jasne ukazuje môj vzťah k vašej krásnej a nám veľmi priateľskej krajine. Ďakujem prezidentovi Komorowskému za zorganizovanie tohto stretnutia, najmä v súvislosti s tým, že sa blíži koniec môjho prezidentovania. Je to šanca, aby sme sa my traja, ktorí sme sa v posledných rokoch stretávali mnohokrát, mohli ešte raz stretnúť a takto seriózne rozlúčiť," dodal Klaus.

Poľský, český a slovenský prezident budú na dvojdňovom stretnutí diskutovať aj o otázkach vývoja v regióne strednej Európy a v EÚ.
 

Vyberte región